TIM TOM Infant Schools historia

Allt startade för flera år sedan hemma hos Betty Namusisi där hon började att undervisa 7-10 barn från Katwe, ett slumområde i utkanten av Ugandas huvudstad Kampala. Betty hade en dröm om att kunna ge barnen i slummen en utbildning. Det tog inte lång tid innan det var så många barn hemma hos Betty som ville gå i skolan att de inte längre fick plats. 

Den Evangeliska kyrkan i området erbjöd Betty att undervisa barnen i kyrkans lokaler under de tider de inte hade bönetimme. Efter en tid i kyrkans lokaler erbjöd sig en granne att skolan kunde få hyra mark. Med knappa medel började sedan Tim Tom Infant School ta sin form. Skolan har med hjälp av Mammaland Safari som tillsammans med besökare sponsrat skolan med skrivbräder, pennor och ett plåttak. Skolan får inga statliga bidrag utan är beroende av den avgift barnens föräldrar betalar i skolavgift. Skolan består idag av en träbyggnad med två små klassrum och ett litet lärarrum och en liten skolgård. Skolan är inhägnad av ett högt plåt staket. Det finns ingen el eller rinnande vatten på skolan, golven består av trampat jordgolv.Skolan betalar varje månad mellan 1850-2095kr i hyra. En lärare på skolan tjänar 330-485Kr i månaden.

Innan vårt projekt började kunde skolan erbjuda plats till 50 barn i åldern 2 ½ - 7 år på skolan, fördelade på fem klasser.Efter Primary Class 2 blir den stora utmaningen för eleverna på Tim Tom att lyckas bli inskriven på den statligt stödda skolan. Barnen på Tim Tom lever under de fattigaste förhållandena i Katwes slum. De flesta av barnen är barn till ensam stående tonårs mammor som lever ett mycket hårt liv. Där de försörjer sig genom att varje dag söka jobb hos någon av de leverantörer på marknaden för att få ett dagsarbete. Oftast innebär det att de säljer varor på marknaden eller till bilister i de långa bilköerna. Några av de arbetar som "Bodaboda" förare en slags motorcykel som är ett vanligt transport medel i Uganda.

Vilka är vi

 I Juni månad 2017 reste jag (Malin)tillsammans med min familj till Uganda för att uppleva detta fantastiska land. Våra första dagar i Uganda bodde vi hemma hos Anna och Tony som tillsammans driver Mammaland Safari, vilka vi skulle resa med under vår tid i Uganda.

Det var vår fantastiska guide Charles som tog med oss till Tim Tom Infant School. Vilket vi är så tacksamma för. Mötet med skolans rektor Betty, lärare och inte minst alla fantastiska barn. Blev ett möte som gjorde avtryck som är omöjlig att beskriva med ord.

Åter hemma i Sverige kände jag starkt att jag ville försöka hjälpa Tim Tom Infant School. Jag kontaktade Anna, Tony, Charles och Betty och självklart ville de vara med och på plats i Kampala är det de som ansvarar för att det ekonomiska bidrag som projektet genom olika insamlingar får in, används på bästa sätt. Tillsammans med mina vänner Pernilla och Ulrika och Urzula bildade vi Tim Tom Infant School Hjälpprojekt våren 2018. Alla omkostnader betalar vi ur egen ficka, vilket innebär att vart ända öre som skänks går oavkortat till skolan!

Hitintills har de bidrag som vi skickat ner till skolan gjort stor skillnad för barnen. De har fått bord och stolar som är anpassade för barn. Det har anställts fler lärare, skolgården har rustats upp. Vi har fått möjlighet att hyra ett intilliggande tegelhus där två nya klassrum har inrättats. Vilket gjort det möjligt att ytterligare 30 barn från slummen får möjlighet att gå i skola. Tegelvillan gör det även möjligt för barnen att gå i skolan under den svåraste tiden av regnperioden, då delar av den gamla delen av skolan i regel är helt översvämmad av vatten och lera. Vårt nästkommande stora projekt på skolan är att bygga en fungerande toalett som är anpassad till skolans behov. Betty har haft en byggnadsingenjör på skolan som har lovat att hjälpa oss med bygget som kommer att kosta 19700 skr. Vår dröm är att barnen skall kunna få möjlighet att få en skoltoalett under 2019. Vår framtidsdröm är att en dag kunna köpa en egen bit mark till Tim Tom Infant School. 


Några bilder från vår besök. Vill du också besöka Tim Tom Infant school kontakta Mammaland Safari. Så hjälper de dig till ett oförglömligt möte med dessa fantastiska barn.

 

VÅRT TEAM

Malin 

Sitter i Styrelsen för Tim Tom Infant School Hjälpprojekt

Urzula

Sitter i Styrelsen för Tim Tom Infant School Hjälpprojekt .

Pernilla

Sitter i Styrelsen för Tim Tom Infant School Hjälpprojekt

Ulrika

Sitter i Styrelsen för Tim Tom Infant School Hjälpprojekt


VAD HÄNDER NU?

Stöd vårt projekt